keskiviikko 26. heinäkuuta 2017

Eväitä, automatka, lapset

Hei pitkästä aikaa! Pahoittelut hiljaiselosta, olen arvatenkin kokkaillut ja syönyt, mutta en vaan ole saanut mitään jännää tänne asti.

Hyvityksenä ruoka-aiheisia havaintoja aiheesta lapset ja automatkailu, kuten saatatte otsikosta päätellä.

Minulla on siis kaksi lasta, 4-vuotias tyttö Elpu ja kohta 2-vuotias poika Bruce. Lapsilla ei ole mitään ruokarajoituksia ja olen siitä lähes päivittäin kiitollinen, sillä en tiedä miten selviäisin jos kuvioissa olisi moniallergikkolapsi. Jos lähipiirissäsi on kovin allergisia, suosittelen vilkaisemaan blogin nimeltä Kaiketonta herkuttelua, kirjoittaja on aivan ihana ystäväni ja hänellä kaksi(!) moniallergista lasta. Terveisiä vaan hänelle, olet edelleen hyvä tyyppi.

Mutta siis, tänä kesänä olemme ajelleet perheen kanssa sinne ja tänne, eväsretkille, sukuloimaan ja jopa länsinaapuriin päiväretkelle. Tänään autossa istuessa mietin miten kätevää onkaan kun eväitä ei välttämättä tarvitse valmistaa etukäteen, kun sopivaa syötävää löytyy aika helposti marketin hyllyltä. Tässä siis listattuna parit vinkkivitoset, jotka eivät välttämättä ole kaikkein kukkaroystävällisimmät ja joissakin muovin määrä saattaa olla vähemmän ekologinen valinta, mutta kuitenkin...

- Paistopisteet! Meidän lasten suosikkeja ovat paistopisteiden karjalanpiirakat sekä voisarvet, etenkin täytetyt sellaiset (lue: nakkicroissant). Paistopisteistä löytyy yllättävän paljon kivoja vaihtoehtoja eväisiin ja vaikka viemisiksi ex-temporena kyläpaikan kahvipöytään.

- Salaattibaarit. Lähimarketien salaattibaareissa on tarjolla vihreän silpun rinnalla pastasalaattia, joskus jopa parikin, sekä proteiinipuolella kanaa, kalaa, juustoa, lihapullia... Näistä saa koottua syöjälle sopivan kokonaisuuden, joka on varmasti terveellinen verrattuna karkkipussiin (tai edellä mainitun paistopisteen pullaan) tai muuhun sokeripommiin.

- Kirsikkatomaatit, viinirypäleet, banaanit, mandariinit jne. HUOM! Ihan ensiksi varoitan pienten lasten vanhempia viinirypäleistä, jotka kannattaa ehdottomasti halkaista pituussunnassa  ennen lapselle antamista tukehtumisvaaran vuoksi. Sen jälkeen muistutan että viinirypäleet kannattaa pestä huolellisesti, kuten arvaattekin. Muuten mainitut hevi-osaston poiminnat ovat käteviä piristyksiä eväsreppuun, joissakin kaupoissa myydään valmiita hedelmäsalaatteja, jotka ovat myös sinällään jees, vaikka se muovin määrä hieman minua ahdistaakin. Banaani ei välttämättä suurina määrinä sovi kaikille, sillä se saattaa aiheuttaa ummetusta isoilla ja pienillä.

Tärkeää eväsjutuissa on muistaa riittävä nesteytys, helteellä varsinkin. Etenkin pienet lapset ja vanhukset kärsivät helpoimmin nestehukasta, joka vie voimat tosi nopeasti. Pillimehuja on nykyään jos jonkinlaisia, samoin annoskokoisina smoothieita ja maitojuomia. Kivennäisvedet tasapainottavat suoloillaan hikoilun tuomaa heikotusta, tosin ainakaan meidän lapset eivät niitä juo, kun niissä on hiilihappoa, jota ipanat (onneksi) karsastavat. Jotkut maitojuomat säilyvät avaamattomana jopa huoneenlämmössä, joten kylmäketjun kanssa ei tarvitse hikoilla.

Toinen juttu on elintarvikehygienia, eli kannattaa valita eväiksi sellaisia juttuja, jotka eivät ole herkästi pilaantuvia, kuten maitotuotteet (jugurtit, viilit, iskukuumentamattomat maidot jne), liha, kala, kana. Lämpö näin kesäisin pilaa äkkiä herkät elintarvikkeet, jos niitä ei säilytetä kylmässä. Joten tarvittaessa kannattaa mukaan ottaa kylmälaukku ja kylmäkalleja, joitakin laukkuja voi kytkeä autossa tupakansytyttimeen, jotkut käyvät jopa nestekaasulla.

Toivottavasti tästä listauksesta oli apua, palaan linjoille lähitulevaisuudessa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Paiskaa mua kommentilla! Ehdotuksia, ajatuksia... Muista hyvät tavat, mitää spämmirähinää en julkaise.