keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Kasvislasagne lihattomalle lokakuulle

Meille on rantautunut syysflunssa. Pärsk. Siksi kanasoppa on porissut liedellä ja perheen kaksi vaivaista ovat saaneet helpotusta oloonsa. Emme varsinaisesti vietä lihatonta lokakuuta, mutta oli hauska kokeilla uusia sävellyksiä.

Aloitetaan kuitenkin lasagnella, joka menee suurinpiirtein näin:

- 1 kesäkurpitsa
- pari porkkanaa
- sipuli
- 1 paprika
- 1 pkt maustamatonta tofua (Alpro)
- 1tlk tomaattimurskaa + n. puoli tölkkiä vettä
- sulatejuustoa
- mausteita oman maun mukaan (chili, oregano, cayenne, mustapippuri..)
- ripaus sokeria

Tofun marinadi:
- loraus öljyä
- soijaa
- chilijauhetta
- cayennepippuria

Juustokastike:
- 1l punaista maitoa
- valkopippuria
- juustoraastetta (puolet cheddaria)
- öljyä reilusti
- vehnäjauhoja n.4rkl

Lasagnelevyjä, päälle juustoraastetta

Pilko tofu pieniksi paloiksi ja laita pussiin, lisää marinadin osaset ja sekoittele hyvin. Anna maustua jääkaapissa mieluimmin seuraavaan päivään.

Pese ja kuori/perkaa porkkanat, kesäkurpitsa sekä paprika, kuori sipuli. Pilko pienehköiksi paloiksi. Freesaa kovuusjärjestyksessä pannulla öljytilkassa. Lisää sekaan tofu ja mausta hiukan.

Kaada pannun sisältö kattilaan, lisää tomaattimurska ja vesi, sekoittele. Ripauta sekaan sokeri ja kahmaise mukaan sulatejuustoa. Itse käytin ns. Putinjuustoa, eli noin puolikkaan pienestä leviterasiasta, suunnilleen 4rkl. Maistele ja lisää juustoa varoen, jos epäröit. Lisää mausteita ja kun maku on kohdallaan (saa olla himppasen tulista jopa), siirrä kattila syrjään sisältöineen.

Ota esille toinen kattila ja lorauta pohjalle reilusti öljyä, voikin käy. Ripottele mukaan vehnäjauho ja sekoita, älä päästä ruskistumaan! Kun rasva ja jauhot ovat tasaista tahnaa, kaada mukaan maito koko ajan sekoittaen, lisää hetken päästä juustoraastetta vähän kerrallaan. Kastikkeen ei ole tarkoitus kiehua kunnolla, joten ole tarkkana ja sekoita huolella pohjaa myöten. Rakenteen tulee olla melkoisen paksua, melkein kuin löysähköä puuroa.

Kokoaminen aloitetaan tomaattikastikkeella, ensin uunivuoan pohjan peitoksi tomaattisoosia, perään loraus valkokastiketta ja peitetään levyillä. Näin edetään kunnes tomaattikastike on loppu, säästele siis valkokastiketta, sillä pelkästään sitä laitetaan viimeisen levykerroksen päälle ja loppusilauksena juustoraastetta, niin että koko komeus peittyy. Paista noin 45-60min 200 asteessa, laita tarvittaessa kansi/folio päälle, jos pinta tummuu liian nopeasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Paiskaa mua kommentilla! Ehdotuksia, ajatuksia... Muista hyvät tavat, mitää spämmirähinää en julkaise.