torstai 24. tammikuuta 2013

Zämpylät

Illan iloksi tein sämpylöitä ja tässä yksi ohjeversio:

- 5 dl vettä (noin 42 astetta, elikäs lämmintä!)
- 10-12dl sänpyläjauhoja (itse käytin Sunnuntain kauraisia)
- kuivahiivaa (laitoin 2 pss Lidlin, á 7g)
- vajaa 1 tl suolaa
- 2 rkl sokeria tai siirappia
- n. 0,5 dl öljyä (tai noin 100g pehmeää margariinia tai voita)

(Halutessasi voit lisätä taikinaan porkkana- tai juustoraastetta, sipulihaketta, yrttejä....)

Sekoita veteen sokeri ja suola. Sekoita hiiva ja jauhot keskenään, lisää veteen vähän kerrallaan ja muista sekoitella ahkerasti. Lisää ihan lopuksi öljy ja sekoita. Peitä liinalla ja vie lämpimään paikkaan kohoamaan ainakin puoleksi tunniksi, itse nakkasin mikroon koko komeuden. Huom! Mikro siis ei käynyt päällä, taikinakulho oli siellä liinoineen, pysyy hyvin lämpimänä.

Kun taikina on kohonnut, kumoa se jauhotetulle alustalle ja vaivaa ilmakuplat pois. Muotoile haluamasi kokoisia sämpylöitä, patonkeja... Mitä nyt keksit. Paista noin 15 min 225 asteessa, niin että pinta saa kauniin värin.

Huomatkaa, että tämä ohje on vielä vegaaninen, eli ei sisällä mitään eläinperäistä (ellei käytä voita tai margariinia) karvalakkiversionaan. Sämpylöitähän voi muokata loputtomiin eri maustein ja tunkea väliin ties mitä, päälle voi ripotella vaikkapa kaurahiutaleita, auringonkukansiemeniä... Sky's the limit!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Paiskaa mua kommentilla! Ehdotuksia, ajatuksia... Muista hyvät tavat, mitää spämmirähinää en julkaise.